ZAŠTO SU VAŽNE JAKE LOZINKE

ZAŠTO SU VAŽNE JAKE LOZINKE

Živimo u svijetu u kojem su lozinke sve. Potrebne su nam za prijavu na naše bankarske aplikacije, račune na društvenim mrežama, aplikacije za spojeve i za mnoge druge važne aspekte našeg online života. Ali, sa svim tim različitim lozinkama, koji je najbolji način za upravljanje njima i njihovo pohranjivanje?

Zašto je važna sigurnost lozinke?Iako je većina web stranica sigurna, u zadnje vrijeme svjedočimo nizu zlonamjernih ljudi koji vam žele ukrasti podatke. To se zove hakiranje. Hakeri žele vaše lozinke iz niza zlokobnih razloga, uključujući:

Da ti ukradu identitet

Jednom kada haker dobije vaše lozinke, posebno za vaše bankovne aplikacije, ima potencijal dobiti vrlo osobne podatke koje može upotrijebiti da se pretvara da ste vi i ukrade vaš novac ili podigne kredite i kreditne kartice u tvoje ime.

Za preuzimanje kontrole nad vašim računima na mreži

Drugi način na koji hakeri koriste ukradene lozinke jest preuzimanje vaših računa, kao što su računi na društvenim mrežama, gdje mogu slati poruke vašim kontaktima, iznuđivati ​​novac ili raditi prijevare, sve u vaše ime – nešto što bi moglo biti potpuna katastrofa ako račun je povezan s vašom tvrtkom.

Da vam ukradu novac

Kada se iskusni haker dočepa lozinke vaše banke ili društvenih mreža, radi brzo i zna kako zaobići sigurnost banke ili ostalih područja gdje se nalazi password. Dakle, prije nego što uopće znate da ste hakirani, haker bi mogao rezervirati svoj sljedeći odmor na vaš račun.Zato ćemo vam dati nekoliko savjeta u vezi s lozinkama: 

  • Lozinka mora biti jaka, a to znači izbjegavanje kratkih i lako pamtljivih lozinkiNa primjer, da bi lozinka bila zaista jaka, mora imati najmanje 8 znakova ( što većina web stranica i traži) iako postoje neki sigurnosni stručnjaci koji misle da je to malo i traže da se koristi barem 12.  Osim toga, ne treba biti samo dugačka, nego je i sadržaj također bitan.
  • Da bismo imali sigurnu lozinku, moramo koristitikombinaciju velikih i malih slova, brojeva te također koristiti neki drugi simbol. Sigurno ste vidjeli kako je sve češće da web stranice traže upotrebu ove vrste kombinacije. U tom smislu, neophodno je ne vršiti očite promjene (kao što je promjena broja 3 za slovo E ili obrnuto). To su vrste radnji koje ključ čine slabim i stoga ga je lako hakirati. Iako je uobičajeno pribjegavati ovoj vrsti trikova.
  • Također se često koriste datumi ili imena bliskih ljudi, npr. ime i datuma rođenja vašeg partnera ili čak vašeg. To je logično, jer je to ključ za koji znamo da ćemo ga se sjećati u svakom trenutku. Ali to može omogućiti ljudima koji su vam bliski da to brzo otkriju i imaju pristup vašem računu. Zato je bolje izbjegavati ove vrste lozinki, koje na kraju mogu stvoriti probleme.

Umjesto da svoje lozinke zapisujete na papir, gdje bi ih netko mogao pronaći, možete se koristiti programom koji se zove upravitelj lozinkama (password manager) te ih imati sačuvane online na sigurnom mjestu. Upravitelji lozinkama mogu pamtiti i unositi vaše lozinke na različite web stranice – što znači da više nećete morati napamet pamtiti duge lozinke.

 

Neka vam ovi savjeti budu na umu sljedeći puta kada morate kreirati lozinku koja čuva vaše podatke, a za sveukupnu sigurnost IT sustava s povjerenjem nam se obratite.

 

Kontaktirajte nas

Ako želite bilo kakvu pomoć u vezi sa svojom poslovnom strategijom kibernetičke sigurnosti, kontaktirajte Atol IT, bilo putem obrasca za kontakt na našoj web stranici, e-pošte na info@atolit.hr ili telefonom na 0912053453(tijekom radnog vremena) da razgovarate s nekim naših stručnjaka za kibernetičku sigurnost.